top of page

Conclusie

Eetstoornissen worden veroorzaakt door een aantal factoren: aanleg, omgeving en culturele aspecten zijn enkele voorbeelden. Social media staat daar niet tussen. Onderzoeken hebben uitgewezen dat er geen direct verband is tussen de sociale media en eetstoornissen, maar de schatting is wel dat het een indirecte factor is. Zeker bij iemand die minder stabiel in het leven staat en heel erg sensitief is. Tegelijkertijd zijn er veel ervaringsdeskundige die aangeven dat ze social media wel degelijk een factor vinden. Het zien van het perfecte plaatje op internet doet toch iets met je. 

Er zijn geen concrete cijfers te vinden over een dergelijke groei t.o.v tien/twintig jaar geleden. De kennis over dit onderwerp was nog niet zo uitgebreid als nu en niet iedereen met een eetstoornis geeft het ook daadwerkelijk toe. 

Vooraf hadden wij gehoopt een duidelijk antwoord te kunnen formuleren: ja of nee. Helaas moeten wij kiezen voor een middenweg. Na het houden van verschillende gesprekken en het lezen van onderzoeken en artikelen zijn wij er van overtuigd dat de situatie per persoon verschilt en dat het per situatie anders is.

 

Waar social media voor de een echt een van de  bepalende factoren kan zijn, is het voor de ander alleen een kleine druppel die de emmer iets voller laat lopen. 

bottom of page