De kracht van social media
Jongeren met een leeftijd van 15 tot 19 jaar zijn vaak online. Kijk eens om je heen en tel het aantal dat op zijn telefoon staart. Foodcoach Dali van de blog en instagrampagina Dali Zonderzooi vertelt dat het voor veel jongeren een gewoonte is geworden om de hele dag bij te houden wie, wat, waar, wanneer en waarom doet. 'Op Instagram kan je kan zelf bepalen wie je volgt: vrienden, beroemdheden, nieuwskanalen. Ook modellen, sporters en pagina's die van alles beweren over een 'healthy lifestyle' zijn in dat rijtje terug te vinden. Er zijn er zoveel dat je door alle hoge bomen het bos niet meer ziet. '
Het is een feit dat jongeren in de puberteit onzeker zijn en zichzelf continu vergelijken met anderen. Volgens een artikel van Merel Spaander draagt social media daar aan bij. Instagram zou zorgen voor een toenemende onzekerheid over het eigen lichaam en is het een veroorzaker van slaapproblemen en eenzaamheidsgevoelens. Instagram is een app die je de kans biedt om de buitenwereld te manipuleren.
Zo krijg je iedere keer dat je een foto wil publiceren de mogelijkheid om deze te bewerken: met behulp van filters en bewerk opties. De werkelijkheid is uiteindelijk ver te zoeken en een ideaalbeeld wordt gecreëerd.
Er zitten ook positieve kanten aan de kracht van social media. Zo gebruikt Dali haar Instagram om meer lezers te werven. Dit kan weer voor meer samenwerkingen zorgen. Daarnaast wil ze laten zien dat je geen foto's van je lichaam hoeft te plaatsen om de zogenaamde 'likes' te krijgen. 'Wat boeit mijn lichaam nou? Dat is iets persoonlijk en dat hoeft niet de wereld in.'

Maar liefst 2/3 van de ondervraagden heeft aangegeven wel eens getwijfeld te hebben aan hun zelfbeeld. Dat zijn 30 van de 45 personen.