top of page

Social media is geen factor

Renate Jansen is therapeute bij behandelkliniek Bodytolk in Arnhem en vindt dat social media geen rol speelt in het ontwikkelen van een eetstoornis.

 

'Op het moment dat je al onzeker bent over je eigen lichaam of dat je hooggevoeliger bent dan anderen, dan heb je dus een kwetsbaarheid voor de buitenwereld. Dan heeft social media impact. Zeker nu dat Instagram helemaal vol staat met alleen maar plaatjes. Maar als jij een gezond basisvertrouwen hebt dan zie jij natuurlijk ook die foto's, echter heeft het niet de impact die het bij sommige anderen wel kan hebben. Social media is dus geen factor bij het ontwikkelen van eetstoornissen. Ik ben van mening dat het een versterkend effect heeft op de gedachte die een individu van zichzelf heeft.'

Op de vraag of Renate een groei zag in het aantal stoornissen t.o.v. tien jaar geleden ,toen social media nog laag aan de grond stond, vertelde ze dat het moeilijk is om concrete cijfers op te noemen. " Tien jaar geleden wisten we nog niet zoveel als nu. Tegenwoordig weten we meer en kunnen we een betere diagnose stellen. Ook geeft lang niet iedereen met een stoornis aan, dat degene er een heeft.  Bij Bodytolk is het aantal redelijk hetzelfde gebleven.

Uit onderzoek is gebleken dat er geen direct verband is gevonden tussen social media en het ontwikkelen van een eetstoornis. Sociale media oefenen  hun invloed dan uit via verschillende wegen die gezamenlijk kunnen leiden tot een eetstoornis. Dit is beschreven in een theorie. zie onderstaande afbeelding.

Afbeelding3.png

Bron: artikel Dun, dunner, dunst. Hierin wordt verwezen naar: López-Guimerà, G., Levine, M. P., Sánchez-Carracedo, D., & Fauquet, J. (2010). Influence of mass media on body image and eating disordered attitudes and behaviors in females: A review of effects and processes. Media Psychology, 13(4), 387-416.

bottom of page